WAT TE VERWACHTEN BIJ STUDIEDEELNAME?
Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar gezonde Nederlandstalige 50-plussers met kleinkinderen:​
-
Die zich zelfstandig kunnen voortbewegen (dus geen gebruik maken van een wandelstok, looprek, rolstoel,…).
-
Die niet lijden aan een gekende cognitieve stoornis, die het geheugen, de aandacht of het begrip mogelijks beïnvloeden.
-
Die niet verblijven in een woonzorgcentrum.
-
Op regelmatige basis (= minstens 1 maal per week, met uitzondering van vakanties) zorg bieden voor uw kleinkind(eren) (leeftijd 0-5 jaar) in een niet-residentiële context, in afwezigheid van de ouders.
​
De deelname aan deze studie betreft een éénmalig groepsgesprek. Dit gesprek gaat over uw ervaringen rond veranderingen in uw vrijetijdsbesteding en uw beweeggedrag sinds uw grootouder bent geworden en welke factoren hiermee samen hangen.
​
De gesprekken zullen gepland worden op basis van de beschikbaarheid van de deelnemers en zullen afhankelijk van de maatregelen rond het Coronavirus digitaal doorgaan of op een nog te bevestigen locatie op de Vrije Universiteit Brussel of op de Universiteit Gent. Elk gesprek zal zo'n 2 uur duren.
​
Voorafgaand aan de effectieve studie zult u éénmalig een korte vragenlijst moeten invullen waarin een aantal persoonlijke gegevens, alsook gegevens van de kleinkinderen en de zorg die u hen biedt, bevraagd zullen worden. Op basis van deze gegevens zal bepaald worden of u al dan niet kan deelnemen aan deze studie. Het invullen van deze vragenlijst zal online of telefonisch verlopen en zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen.
​
Het groepsgesprek zal opgenomen worden met een audiotape, deze opnames zullen enkel gebruikt worden in functie van de analyse van het groepsgesprek en dit enkel door de betrokken onderzoekers. De audiotapes en uitgetypte versies van het groepsgesprek zullen tot het einde van het doctoraatsonderzoek (einde voorzien: oktober 2023) bewaard worden. Hierna zullen deze gewist worden.
​